top of page

Ege Kıyılarının Başkenti İzmir’de Gezilecek Yerler

Gevreğin, lokmanın, boyozun hatta çiğdemin ana vatanına doğru bir yolculuk yapmaya ne dersiniz? Evet, doğru bildiniz İzmir’den bahsediyoruz! Karşıyakası, Göztepesi, Bornovası, Menemeni ve daha nicesiyle ünü ülke sınırlarını aşan güzel İzmir’den…

Hala gitmediyseniz İzmir’de görülecek çok yer, keşfedilecek çok şey, gidip görseniz bile keşfetmediğiniz onlarca güzellik var! Peki İzmir’i keşfetmeye nereden başlamalı, nereleri görmeden dönmemeli? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için listeledik…




İzmir’de Gezilecek Müzeler

1- Atatürk Müzesi

1. Kordon yani Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Müzesi’nin tarihi 1875-1880 yıllarına kadar dayanıyor. Halı Tüccarı Takfor tarafından yaptırılan ev, 1922 yılında devlet hazinesine geçiyor. 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk’ün şahsi çalışmalarını yürüttüğü ev, 1940 yılından bugüne müze olarak hizmet veriyor. Müzenin alt katında Atatürk’ün kullanım odaları bulunuyor. Kurtuluş mücadelesinde önemli bir yere sahip olan evi, İzmir’de görülmesi gereken yerler listenize unutmayın.


2- İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir’de görülmesi gereken önemli müzelerden biri de İzmir Arkeoloji Müzesi… İzmir ve çevresinden çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, 1984’ten beri Konak’ta Bahribaba Parkı içerisinde hizmete veriyor. Üç katlı müze binasının ikinci ve üçüncü katlarında sergileme salonları bulunuyor. Birinci katta idari bölümler, zemin katta ise tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuarı, kütüphane mevcut.


3- İzmir Etnografya Müzesi

İzmir’de ziyaret etmeniz gereken müzelerden başka biri olan Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçede yer alıyor. Arkeoloji Müzesi’nin ardından Etnografya Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız. Müzenin birinci katında İzmir’in ilk Türk Eczanesi (İttihat Eczanesi) ve keçecilik, nalıncılık ve tenekecilik sanatlarının örnekleri sergileniyor. İkinci katta ise 19. yüzyıla ait, ahşap tavanlı bir gelin odası yer alıyor. Aynı katta çeşitli yörelerden getirilen oyuncak bebekler, Ege Bölgesi gelin başları, kadın süs eşyaları, Osmanlı Dönemi sikkeleri, el yazması kitaplar ve yazı takımları ile devrin silah örnekleri, ok, yay ve zıhlar da sergileniyor.


4- İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Tarih ve sanat avcılarını bekleyen İzmir Tarih ve Sanat Müzesi Kültürpark içerisinde yer alıyor. Müze; Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olarak 3 ana bölümden oluşuyor. Taş Eserler Bölümü’nde İzmir ve çevresinden çıkarılan heykeller ve kabartmalar yer alıyor. Seramik Eserler Bölümü’nde Smyrna Topraklı Höyüğü’nden, Prehistorik yerleşimlerden Bizans Dönemi’nin sonuna kadar olan buluntular ve seramik parçalar sergileniyor.


İzmir’de Görülmesi Gereken Camiler

1- Kemeraltı Camii

Konak ilçesinde yer alan Kemeraltı Camii, İzmir’in sembollerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı’nda yer alıyor. Yusuf Çamazade Ahmet Ağa 1671 yılında yaptırılan caminin içerisindeki XVIII. yüzyıla tarihlenen kalem işleri mutlaka görülmeli.


2- Salepçioğlu Camii

Kemeraltı Caddesi ile Kestelli Caddesi arasında kalan bölgede yer alan Salepçioğlu Camii’nin İzmir Kadısı Mehmet Emin Efendinin nezaretinde 1897-1907 yılları arasında Salepçizade Hacı Ahmet Efendi’nin vasiyeti üzerine inşa edildiği biliniyor. İzmir’de gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazı cami içerisindeki mermer çeşmeler, barok etkili merdivenler ve yüksek sekizgen kaide üzerinde daire kesitli minare kesinlikle görülmeye değer!


3- Başdurak Camii

Hakkındaki en eski bilgiye Evliya Çelebi’nin Seyahatname’den ulaşabildiğimiz Başdurak Camii’nin, Tahıl Tüccarı Hacı Hüseyin tarafından 1652’de yaptırıldığını düşünülüyor. Geniş bir kubbe ile örtülen caminin altında dükkanlar bulunuyor. İbadet yerinin ortasında ayna tonoz, yanlarda ise pandantif geçişli yine birer kubbe bulunuyor. İzmir’in en eski camilerinden biri olan Başdurak Camii’ni ziyaret etmek isterseniz Anafartalar Caddesi ile Kemeraltı 863 Sokak’ın birleştiği noktada yer aldığını unutmadan buraya not düşelim.


4- Kestane Pazarı Camii

Emin Oğlu Hacı Ahmet Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılan Kestane Pazarı Camii’nin ibadet yeri kare mekanlıdır. Üzeri tromplu bir kubbe ile örtülü olan caminin niş şeklindeki mihrabının üst kısmında XIX. Yüzyılda, Selçuk’taki İsa Bey Camii’nden getirilen bir bölüm bulunuyor. Eğer İslam tarihinde bir yolculuk yapmak isterseniz yakın zamanda ibadethanesi camekanla kaplatılan camiyi de İzmir’de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.


5- Yalı (Konak) Camii

İzmir’in en güzel camilerinden birine konuk olmaya ne dersiniz? Konak Meydanı’nda, Hükümet Konağı önündeki Yalı Camii’ni fark etmemeniz olanaksız zaten. Çinileri ve sekizgen yapısıyla öne çıka caminin Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım’ın 1754 yılında yaptırdığı biliniyor. Klasik Osmanlı mimarisinden izler taşıyan camii pencere etrafındaki çinileri, sekizgen bir kasnak üzerine oturmuş küçük bir kubbesi ve tek şerefeli yuvarlak gövdeli minaresi ile İzmir ziyaretiniz sırasında mutlaka görülmeli!



Sekizgen mimarisi ile dikkat çeken Konak Cami…


6- Şadırvan Camii

Kemeraltı Çarşısı içerisindeki camilerden biri de Şadırvan Camii… İsmini altındaki sekizgen şadırvandan alan caminin iki ayrı girişi bulunuyor. İbadet mekânı on sütun tarafından taşınan tromplu bir kubbe ile örtülü olan caminin kubbe kasnağında sekiz pencere bulunuyor. Mermerden bir minbere sahip olan caminin minaresi ise kesme taş minaresi yuvarlak gövdeli ve tek şerefeli.


İzmir’de Görülmesi Gereken Tarihi Yerler

1- İzmir Saat Kulesi

Yurt dışından getirilen özel parçalar ile inşa edilen Saat Kulesi İzmir’in ikonik sembollerinden biri… İzmir’de gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazı Kule’nin Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için Alman İmparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edildiği biliniyor. 25 metre boyundaki kulenin mermer kubbeli çeşmeleri ve dört giriş üzerinde 68 sütunu bulunan Saat Kulesi, İzmir’in en güzel köşelerinden Konak Meydanı’nda yer alıyor. Eğer bu güzeller güzeli kuleyi henüz görmediyseniz İzmir seyahatinizde mutlaka ziyaret edin, kimseye göstermeseniz bile önünde bir fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmeyin.



2- Atatürk Anıtı

Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir rol oynayan İzmir’de o yılları anımsatan pek çok sembolik yapı bulunuyor. Bunlardan biri de Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı… Atatürk’ün “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…” komutunu sembolize eden anıt, İzmir’de görülecek yerlerin başında yer alıyor. Yolunuz İzmir’e düşerse anıtı ziyaret etmeden dönmeyin deriz.


3- Asansör

İzmir’de ne yapılır diye kime sorsanız sorun, ilk cevaplardan biri Asansör’e çıkmak olur! Nesim Levi tarafından yaptırılan Asansör, İzmir manzarasını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan. Hem Asansör’e çıkmak için Doria Moreno’dan da geçeceksiniz. Daha ne olsun!



4- Konak Pier (Eski Gümrük Binası)

İzmir’in simgelerinden biri olan Konak Pier, günümüzde alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Eski Gümrük Binası’nın nam-ı diğer Konak Pier’in tarihi 19. Yüzyıla kadar dayanıyor ve o dönemde Fransızlar tarafından gümrük mallarını saklamak amacıyla kullanıldığı söyleniyor.


5- Hükümet Konağı

Tarihi 1800’lü yıllara kadar dayanan Hükümet Konağı, 1970’de çıkan yangın sebebiyle büyük bir restorasyon sürecine girmiş. Hükümet Konağı’nın restorasyon sonrasındaki mimarisi ilk halinden çok farklı olsa da Kurtuluş Savaşı’nın sembollerinden biri olması sebebiyle İzmir seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden.


6- İzmir Milli Kütüphane ve Elhamra Sineması

Yapımında İttihat ve Terakki Fırkası’nın emeği büyük olan Milli Kütüphane ve Elhamra Sineması da İzmir’in en önemli simgelerinden. 1926 yılında hizmete giren Elhamra Sineması, tarihteki ilk sesli filmin gösterime girmesiyle ünlü. Günümüzde ise Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi olarak hizmet veriyor. 1933 yılında hizmete açılan Milli Kütüphane ise günümüzde de zengin bir kitap koleksiyonu ile faaliyetlerinde devam ediyor.


7- Agora

Namazgah semtinde yer alan İzmir Agorası, dünyanın en büyük ve en iyi korunmuş Agoralarından biri. Kazı çalışmalarının hala devam ettiği Agora’nın, Roma Dönemi’nden (M.S. 2. yüzyıl) kaldığı biliniyor. Agora kazı çalışmaları sırasında Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelleri başta olmak üzere çok sayıda heykel ile baş, kabartma, figürün ve mermer, taş, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan pek çok eser gün yüzüne çıkarılıyor. Eğer tarihte keyifli bir yolculuk yapmak isterseniz Agora’yı da İzmir keşfinize eklemeyi unutmayın.

8- Kadifekale

Körfez’i en güzel nereden görebilirim derseniz sizi Kadıfekale’ye alalım. Büyük İskender tarafından yaptırılan yapı; Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Manzarası ile de eşsiz bir deneyim sunan Kadifekale, mimarisi ile de ziyaretçilerini büyülüyor.


9- Kızlarağası Hanı



İzmir’in sembolik çarşılarından Kızlarağası Hanı…

İzmir Konak’ta gezip görülebilecek mekanların bir sınırı yok! Bunlardan biri de Kızlarağası Hanı… Hacı Beşir Ağa’nın yaptırdığı hanın, 1744’te yapıldığı biliniyor. Osmanlı Dönemi’ne ait en görkemli hanlardan biri olma özelliğini taşıyan hanın içerisinde günümüzde kahveler ve alışveriş mağazaları bulunuyor. Burada enfes bir Türk kahvesi içmeden İzmir keşfinizi sonlandırmayın deriz.


10- Efes Antik Kenti

İzmir şehir merkezinin yanı sıra çevresinde de gezip görülecek sayısız tarihi mekan bulunuyor. Bunlardan en önemlisi Efes Antik Kenti ise İzmir ziyaretiniz sırasında yeterince vaktiniz varsa mutlaka görülmeli!

Şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta olan Efes Antik Kenti, Türkiye’nin en güzel ve görkemli antik kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. 100 yılı aşkın bir süredir kazıların devam ettiği antik kentte; Celcus Kütüphanesi, Meryem Ana Kilisesi, Yamaç Evler, Antik Tiyatro, Kral Yolu gibi çok sayıda arkeolojik eser bulunuyor.



Dünyanın en önemli antik kentlerinden Efes…


11- Bergama (Pergamon) Antik Kenti

Yapılan çalışmalar ile tarihinin antik döneme kadar uzandığı kanıtlanan Bergama Antik Kenti, İzmir şehir merkezine yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir mesafede yer alıyor.

8500 yıllık bir geçmişi olan Bergama Antik Kenti’nin, uygarlıkların en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor. İon, Helen, Roma, Bizans dönemlerinden izler taşıyan kent, özellikle tıp alanında birçok ilke imza atmasıyla ünlü. Antik kent içerisinde; uygarlığın ilk büyük hastanesini, Akropolü, ilk Asya kütüphanesini, Zeus Sunağı’nı, Dionysos Tapınağı’nı ve daha pek çok tarihi eseri görebilirsiniz.

Bergama Antik Kenti’ne İzmir’den nasıl ulaşırım diyenler için İzmir Otogarı’ndan Bergama’ya kolaylıkla otobüs bulabileceğini de not düşelim.


İzmir’in Turistik Sembolleri

1- Kemeraltı

İzmir denince akla gelen ilk yerlerden biri Kemeraltı… İçerisinde yok, yok desek abartmış sayılmayız. Camiler, sinemalar, turşucular, baharatçılar, çeşit çeşit hediyelik eşya dükkanları… İzmir’in en eski çarşılarından biri olma özelliğini de taşıyan Kemeraltı’nda alışveriş için aradığınız her şey var özetle… Eğer yolunuz düşerse içerisindeki kahvelerde karadut suyu içmeyi ve midye tezgahlarının başına geçmeyi de unutmayın.


2- Alsancak

İzmir’de 90’lı yılların en trend merkezlerinden biri olan Alsancak, günümüzdeki popülaritesini yitirmeye başlasa da çim alanları ve harika manzarasıyla İzmir’de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Eğer ziyaretiniz bahar ve yaz aylarına denk geldiyse çimlerde keyif yapabilir, Kordon boyunca uzun yürüyüşlere çıkabilirsiniz.


İzmir’in en canlı köşelerinden Alsancak…

3- Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İstanbul’un Taksim’i, Ankara’nın Karanfil’i varsa İzmir’in de Kıbrıs Şehitleri Caddesi var! İzmir’in en hareketli, en canlı noktalarından olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Alsancak ilçesine bağlı. İzmir buluşmalarının en sevilen mekanı Sevinç Pastanesi de bu caddenin başında yer alıyor. Boyoza doyacağınız farklı pastanelerin de bulunduğu Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde keyifli bir mola verebilir, şık kafelerden birine oturup kendinize enfes bir kahve ısmarlayabilirsiniz.


4- İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın temeli aslında 1937 yılına kadar dayanıyor. Kültürpark içerisindeki Fuar Hayvanat Bahçesi’nden dönüştürülen park, 425 dönümlük bir araziye sahip. Farklı türden bitkilere ve kuş çeşitlerine ev sahipliği yapan park içerisinde keyifli vakit geçirebileceğiniz kafeler ve büfeler bulunuyor.


5- Karşıyaka

İzmir Körfezi’nin kuzeyinde yer alan Karşıyaka’yı, İzmir seyahatiniz sırasında görmeden dönmeyin deriz. Kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olduğu ilçe İzmir’in en sevilen yerlerinden. Eşsiz sahiliyle öne çıkan ilçede keyifli yürüyüşlere çıkabilir, kültür ve sanat etkinliklerini takip ederek keyifli zaman geçirebilirsiniz.



Ege’nin en güzel noktası Karşıyaka…


6- Göztepe

Karşınızda Karşıyaka’nın ezeli rakibi! Futbol takımlarının rekabeti ile bilinen Göztepe, İzmir’in sembolik merkezlerinden biri. Eğer İzmir’in dört bir köşesini keşfetmek istiyorsanız İzmir’in Konak ilçesine bağlı olan bu şirin beldeyi de mutlaka ziyaret etmelisiniz.


İzmir’in En Güzel Plajları

1- Karaburun, Akvaryum Plajı

Masmavi suları ve Mavi Bayraklı Plajı ile İzmir’in, hatta Türkiye’nin en güzel plajları listelerinin vazgeçilmezi olan Akvaryum Plajı, İzmir’e yaklaşık 1,5 saatlik bir mesafede yer alıyor. Karaburun’da yer alan plaja, hafta sonları bir hayli kalabalık olduğundan eğer zamanınız varsa hafta içi günlerde gitmenizi öneririz.


2- Seferihisar, Akkum Plajı

“Kendimi Ege’nin serin sularına bırakmalıyım” diyorsanız Seferihisar tüm güzelliğiyle sizi bekliyor! Seferihisar, Türkiye’nin ilk yavaş şehri olma özelliğini taşıyor. Şehrin stresinden uzakta keyifli birkaç güne ihtiyacınız olduğunda harika bir seçenek olan Seferihisar’ın olmazsa olmazı ise Akkum Plajı… İzmir’in ve Seferihisar’ın en iyi plajlarından bir olan Akkum Plajı’nda kendinizi hem bölgenin huzurlu atmosferine hem de Ege’nin serin sularına keyifle bırakabilirsiniz.


3- Çeşme, Dalyan Plajı

İzmir keşfinize plajlarla devam etmek istediğinizde en güzel seçeneklerden biri de Çeşme Dalyan Plajı. Tertemiz sahili ile güneşlenmek isteyenlere de eşsiz bir deneyim yaşatan plajda bir gün geçirip yüzmenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Çeşme’nin İzmir’e yaklaşık 1,5 saatlik bir mesafede olduğunu da unutmadan hatırlatalım.


4- Eski Foça, Halk Plajı

İzmir’e yaklaşık 70 km mesafede yer alan Foça’da, birkaç plaj bulunsa da en iddialı olanlarından biri Eski Foça Halk Plajı. Hiçbir ücret ödemeden girebileceğiniz plaj, Mavi Bayraklı. Çevresinde pek çok kafe ve restoranın bulunduğu plajın suyu ise oldukça serin.


5- Yassıcada

Biraz ada havası almayı kim istemez ki! Siz de ada kıyılarından serin sulara atlamayı sevenlerdenseniz Yassıcaada, tüm güzelliğiyle sizi bekliyor. 3 ayrı iskeleden vapurla ulaşabileceğiniz Yassıcada’ya İzmir’den seferler sabah erken saatte başlıyor ve akşamüzeri bitiyor. Yassıcaada’ya ulaşım için Karşıyaka, Konak ve Üçkuyular İskelelerini kullanabilirsiniz.



İzmir’den Yassıcaada’ya gitmek için sabah erken saatlerde kalkan vapur seferlerini kullanabilirsiniz.


6- Çeşme, Ilıca Plajı

İncecik bir kum ve masmavi Ege suları… İzmir’in en güzel plajı olmaya aday Ilıca Plajı, İzmir tatilinize keyif katacak en güzel noktalardan biri. Farklı işletmeler tarafından işletilen plajın, halka açık ücretsiz bir bölümü de bulunuyor.

18 görüntüleme

コメント


bottom of page